Alles over Uggs

Het ontstaan van Uggs zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld tegenwoordig.

Overal zie je mensen lopen en niet alleen met koud weer duiken deze laarzen op. Waar komen deze laarzen eigenlijk vandaan en waar dienen ze voor is een vraag die bijna niemand meer weet te beantwoorden.

Uggs terug naar de basis

Van oorsprong komen Uggs uit Australiƫ. Hier werden de laarzen gebruikt door schaapherders die op zoek gingen naar schoenen die lekker zaten op hun lange tochten en hun voeten warm en koel hielden in de sterk wisselende temperaturen. In Australiƫ kan het `s nacht koud zijn. De laarzen zijn gemaakt van het beste schapenwol en fleece. Opvallend aan de laars is het stiksel aan de buitenkant van de laars, zodat de werking van het schapenwol aan de binnenkant niet verloren gaat.

Uggs en hun werking

De laarzen waren in eerste instantie bedoeld om de voeten te beschermen tegen extreme omstandigheden. Door de verwarmende werking van de wol kunnen ze gedragen worden bij temperaturen van -30 graden Celsius. Het is zelf aan te raden om er met blote voeten in te gaan zodat de lichaamswarmte behouden blijft. De laarzen hebben echter ook een verkoelende werking en dat is de reden dat mensen ze tegenwoordig niet alleen `s winters dragen. Door de isolerende werking van schapenwol, worden de voeten bij warme temperaturen juist koel gehouden.

De verspreiding van Uggs

Het gebruik van Uggs in het westen is nu een trend, maar de laarzen werden al langere tijd gebruikt door diverse volkeren in koude klimaten. De verspreiding van de laarzen naar het westen is begonnen toen piloten ze gingen gebruiken tijdens de oorlog. Hun gevechtsvliegtuigen waren onverwarmd en de laarzen zorgden er voor dat hun voeten op de enorme hoogtes niet bevroren. Daarnaast hebben watersporters meegewerkt aan de verspreiding. Zij gebruikten ze om hun voeten op temperatuur te houden als ze, tijdens hun wedstrijden, moesten wachten en hun voeten afkoelden. Doordat surfers en zwemmers over heel de wereld actief zijn, werden de laarzen over de gehele wereld zichtbaar.